Burn Notice - Part 5

publicerat i Utförsäkring;

Utförsäkring, säkerligen ett ord som de allra flesta i välfärdsstaten Sverige hört talas om men vad innebär det, egentligen?

Jag vet inte riktigt heller men jag ska försöka förklara, och för att ni inte ska avlida av för mycket text och ordbajseri på en och samma gång har jag delat in det hela i kortare delavsnitt under rubriken: ”Burn Notice – Part 1, 2 osv.” samt att de finns under kategorin ”Utförsäkring”.

Dock som med allt annat i den byråkratirelaterade djungeln råder jag dig att säkerställa att du har korrekt information från de myndigheter som det rör sig om, då det jag delger är endast min uppfattning och mina erfarenheter utifrån mina förutsättningar (där jag är fast anställd, medlem i a-kassan och befinner mig i rehabiliteringsfas och arbete/arbetsträning under tiden jag blir utförsäkrad).

Så vad handlar det om rent övergripande då? Här hittar ni del 1, del 2, del 3 och del 4 och till sist över till del 5, som blir den sista delen (hittills).


Så, vad händer efter de 3 månaderna?
Jag vet inte, i ärlighetens namn.

Kontentan av denna arbetslivsintroduktion är att du ska försöka sluta vara sjuk och börja jobba istället, och du har tre månader på dig.

Målet för egen del är ju att arbeta så mycket jag bara kan och orkar. Såklart.
Dels för att jag självklart vill. Jag vill anse mig vara frisk, jag vill anses vara frisk av omgivningen. Jag vill tjäna pengar som gör att jag inte behöver ha en klump i magen varje gång räkningarna ska betalas. Jag vill kunna beställa hem mat eller resa emellanåt utan att behöva ligga sömnlös ifall jag övertrasserat en redan trasserad budget.

Men jag vill också arbeta i så stor utsträckning som möjligt, helst heltid, för att slippa den här skiten.
Jag orkar inte hålla på med all pappersexercis, alla måsten, alla krav, alla blanketter, alla fel man gör på dessa blanketter för att man inte förstår, all stress över att alla papper måste finnas, fyllas i, skickas in och vara korrekta. Jag orkar inte.

Tolkar jag saken rätt på ett övergripande plan får man fortsätta vara sjukskriven om behovet kvarstår efter dessa tre månader, och dina 914 dagar som sjukskriven börjar då om från noll.

Men det innebär inte att du är garanterad att få sjukpenning dock utan det sker genom nya beslut, nya läkarintyg och annat som då Försäkringskassan hanterar, för efter dessa tre månader övergår ärendet till dem igen.

Självklart rekommenderar jag ingen att återgå i arbete om man inte är redo för det, men jag kan absolut förstå dem som gör det - även fast de kanske inte riktigt är där än. Bara för att slippa skiten som följer med att vara utförsäkrad.

Jag kommer säkerligen återkomma i ämnet under resans gång, för från och med den 8/8 2015 blir jag utförsäkrad.